Multora li se pare ciudat când le spun că n-am nevoie de cafea sau energizante, că energia mea e constantă pe tot parcursul zilei, că n-am dureri de cap, indigestie, pofte sau nevoia puternică de a mânca ceva ori că adorm ușor, fără disconfort sau copleșit de o minte gălăgioasă și toată această enumerare...acoperă cel puțin ultimul deceniu.
Nu e nimic ciudat. De fapt, asta e starea naturală a unui corp ale cărui nevoi sunt cunoscute, înțelese și respectate. Fără a face o apologie corpului, căci el este doar primul nivel a ceea ne compune ca Ființe, TOTUȘI este fundația.
Minunatul nostru vehicul este o minune anti-entropică. Adică, se lupta clipă de clipă să trăiască și o face prin mecanisme complexe de regenerare și de combatere a radicalilor liberi rezultați în urma majorității proceselor celulare și mitocondriale (activitatea lanțului transportor de electroni și producția moleculelor de ATP), dar și a acțiunii factorilor externi: poluare cu metale grele, unele medicamente, expunerea la radiații, pesticide, ierbicide, fumul de țigară, grăsimi trans și lista e una lungă, dar e de ajuns ca să fi prins ideea.
Problemele apar atunci când depășim capacitatea maximă a celulei de a neutraliza toate speciile de superoxizi (radicali liberi – ale căror cauze tocmai le-am enumarat mai sus) și tot acest val de radicali liberi oxidează grăsimile din membranele mitocondriale, ceea ce va rezulta în stoparea producției de ATP (molecula care alimentează viața), inițiindu-se apoi procesul de sinucidere celualră (apoptoză).
De aceea, fiecare dintre noi trebuie să pună umărul la tot acest proces și o putem face cel mai bine întelegând pe cine hrănim, cui îi este adresată hrana noastră și care sunt nevoile acestui personaj misterios.
NU O SĂ TE ȚIN ÎN SUSPANS: MÂNCĂM ȘI RESPIRĂM PENTRU MITIOCONDRIILE NOASTRE.
Tendința în studiul științific al vieții este direcționarea atenției către MITOCONDRIE și MICROBIOM. Sunt sute de cercetări ale ultimilor 3ani, 5 ani, care vorbesc despre o înțelegere mult mai clară a longevității privită prin prisma transformărilor MICROBIOMULUI ca urmare a interacțiunii cu mediul și stilul de viață modern (vezi Epigenetica). Totodată, printr-o înțelegere mai complexă și profundă a activității și importanței cruciale a MITOCONDRIILOR, medicina și odată cu ea și ramura nutriției au de câștigat, DACĂ ESTE APLICATĂ toată acestă cunoaștere nouă.
Am văzut și testat tot mai multe suplimente ale caror acțiune este direcționată către procesul de producție al ATP și de protejare a mitocondriei: D-riboza, PPQ (pirolochinolin chinonă), Ubiquinol (CoQ10 redus), NADH (Nicotinamidă adenin dinucleotide redusă), magneziu bisglicinat sau fosfolipide și lista continuă.
Toate aceastea combinate cu o înțelegere a mecanismului de digestie, A ALIMENTELOR CU ADEVĂRAT BENEFICE, a necesităților microbiomului, a protecției aceastuia și a barierei intestinului subțire, plus introducerea inteligentă a postului alimentar total pe parcursul a 24 de ore, AU FACUT MINUNI!
Știi ceva? HIPOCRATE AVEA DREPTATE.
Din păca…din ignor…în orice caz, astăzi se vorbește non-stop despre deficit caloric, aport caloric zilnic din alimentație vs. consum zilnic de kcalorii, goana dupa macronutrienti, stigmatizarea grasimilor, 3 mese/zi, 3 gustări și superalimente, toate cu un PR bun în spate, ajungând să crezi că asta înseamnă să te alimentezi corect.
Majoritatea sunt bazate fie pe o deducție logică, mai degrabă matematică despre cum ar funcționa digestia, metabolizarea hranei, producția de energie, fie pe baza unor teorii care și-au demonstrat limitarea, ele fiind abandonate de comunitatea științifică. VEZI TEORIA DEFICITULUI CALORIC.
Dacă le-ai încercat ai observat și tu utilitatea efemeră și puțin eficientă.
REZULTATUL: te-ai intors la vechile obiceiuri care cândva te-au determinat să încerci deficitul caloric și alte diete, al căror numitor comun este că sunt nesustenabile.
De altfel, dacă toate aceste teorii, după care se ghidează majoritatea ar fi functionat pe termen lung și în rezonanță cu starea corectă de funcționare a corpului uman, nu ar mai exista acum epidemia de boli cornice cardiovasculare, pre-diabet, diabet, cancer, îmbătrânire precoce, Alzheimer, boli autoimune…să mai continui? (sau pur și simplu oameni ale căror copuri sunt în paragină de la vârste fragede)
Aceasta este o repercusiune a tendinței generale de a avea drept singur interes să judeci procesul de alimentare zilnică după numărul de kcalorii și kilogramele în minus sau în plus sau după numărul de macronutrienți fără să apreciezi adevăratele obiective ce ar trebui urmărite.
Calibrarea corecta a greutății se va întâmpla de la sine, odată cu:
+ REECHILIBRAREA MICROBIOMULUI
+ REPARAREA MEMBRANEI INTESTINALE PERMEABILE (CAUZA PRINCIPALĂ A INFLAMȚIEI DIN CORP)
+ RECĂPĂTAREA FLEXIBILITĂȚII METABOLICE
+ DEGREVAREA MITOCONDRIILOR DE STRESUL UNUI VAL CONSTAT DE COMBUSTIBIL DE PROASTĂ CALITATE
+ INTRODUCEREA INTELIGENTĂ A MOMENTELOR DE POST ALIMENTAR TOTAL, PE PARCURSUL A 24 DE ORE.
Deci, ce înseamnă SĂ MĂNÂNCI CORECT?
…urmează să citești în articolul viitor.